33. ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT

V četrtek, 16. februarja, so imeli na naši sončni šoli besedo učenci. Pod mentorstvom učiteljice Darje Kugonič je potekal 33. šolski in občinski otroški parlament na temo DUŠEVNO ZDRAVJE. Vsak razred je v okviru razrednih ur razmišljal, debatiral, snoval ideje po svojih najboljših močeh; njihovi predstavniki pa so spregovorili na šolskem in občinskem parlamentu. Svoja razmišljanja in zaključke, do katerih so prišli, so predstavili na različne načine: z besedo, s pesmijo in plesom, z risbo, videoposnetki in igro …  V svojih predstavitvah so spregovorili o čustvih in njihovem izražanju, o reševanju problemov, z iskanjem svojih pozitivnih lastnosti so krepili svojo samopodobo, razmišljali so tudi o skrbi za duševno zdravje.
Parlament sta vodili sedmošolki Urška Veberič in Tajda Vajngerl.

Razprava učencev o duševnem zdravju se bo v četrtek, 23. februarja, nadaljevala na Medobčinskem otroškem parlamentu v Velenju. Našo šolo bodo zastopali Urška Veberič, Tajda Vajngerl, Luka Suljić, Julija Kolenc, Vita Sovič, Neja Šmon Lah, Nace Kovač, Špela Ramšak, Matic Kačičnik, Tia Zupan Rehar.

Težave z duševnim zdravjem doletijo čisto vsakega izmed nas. Po ocenah raziskovalcev se s tem problemom bolj ali manj srečujemo vsi, v vseh življenjskih obdobjih. Vsak od nas se mora zavedati, da naše dobro počutje ni nekaj samoumevnega. Tako kot za telesno zdravje moramo skrbeti tudi za duševno, saj sta med seboj neločljivo povezana in odvisna drug od drugega. Včasih se zdi, kot da je vprašanje KAKO SI? v naši vsakdanji komunikaciji izgubilo svoj pomen in postalo že precej avtomatsko izrečena fraza. Pozabili smo na osnovni pomen tega vprašanja, s katerim svojim bližnjim iskreno pokažemo, da nam je mar zanje in da smo jim pripravljeni prisluhniti. Vsak od nas lahko pomaga osebi v stiski. Ne bojmo se, da ne bomo uporabili »vseh pravih besed«, kajti bolj pomembno je, da pokažemo naše pristno zanimanje. Hkrati pa obenem spomnimo tudi sebe, da ne pozabimo nase in poskrbimo tudi za svoje dobro. Foto

Darja Kugonič, mentorica

(Visited 146 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost