Gozd niso samo drevesa

Sedmošolci so v torek, 11. 10. 2022, imeli naravoslovni dan Gozd niso samo drevesa.

Ko slišimo besedo gozd, so nam prva asociacija seveda drevesa. Vendar gozd niso samo drevesa, pač pa tudi pestra združba drugih organizmov. Med njimi pa imajo prav posebno vlogo glive, brez katerih gozd kot ekosistem sploh ne bi mogel obstajati. Nam najbolj poznane glive so gobe. Letos je narava poskrbela za obilo tega gozdnega bogastva. Žal, pa se vse prevečkrat izkaže, da ljudje gobe premalo poznamo.  Glede na to, da je tradicija nabiranja gob tudi v naših krajih zelo razširjena, je prav, da že otroci razlikujejo med užitnimi in neužitnimi gobami, predvsem pa da se seznanijo s pravilnim nabiranjem gob.

Gozd kot ekosistem se obravnava tudi pri pouku naravoslovja v 7. razredu, zato je naravoslovni dan koristna dopolnitev učnega načrta.

Naravoslovni dan je bil organiziran v sodelovanju z gobarskim društvom s Polzele. Gospod Uratnik, predsednik društva, je učencem v teoretičnem delu predstavil osnovne značilnosti gob. Preko terenskega dela, ki ga je vodil član društva gospod Mandelc, pa so spoznali najbolj pogoste vrste, ki rastejo pri nas in si na konkretnih primerih ogledali značilnosti, ki pomagajo pri determinaciji.

Ker pa je gozd združba različnih organizmov, so spoznali tudi najpogostejše drevesne vrste, zlasti tiste, ki z gobami živijo v sožitju – mikorizi.

Po končanem naravoslovnem dnevu so se posladkali s kostanjem, ki ga je medtem spekel  hišnik. Foto

Damjana Modrijan

(Visited 86 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost