Ravnatelj

Dragi naši šolarji, spoštovane sodelavke in sodelavci, cenjeni starši naših učencev!

“Če hočeš postati moder, se nauči pametno spraševati, pazljivo poslušati, mirno odgovarjati in umolkniti, ko nimaš več kaj reči.” (Johann Lavater, 1741- 1801)

Ni nas malo, ki v teh zadnjih poletnih dneh zvečer zaspimo s polno glavo skrbi in nas je kar malo strah v šolo. Je tako? Jaz vam to pošteno priznam. Nov začetek pomeni namreč čisto za vse nas nove odgovornosti, nove izzive in načrte. In vem, da ne bo šlo vse po začrtanih poteh. Potrebno bo veliko vztrajnosti, potrpežljivosti, pogovora, posluha in prilagajanja, sploh, ker je pandemija v zadnjih dveh letih spremenila naše življenje, svet okrog nas in naš pogled nanj. A če bomo vztrajni, potrpežljivi, pripravljeni poslušati in slišati, če bomo spoštljivi in učljivi vsi – šolarji, zaposleni in starši naših učencev, ki smo del naše sončne šole, potem bomo skupaj zmogli vse in še več, kot si na začetku novega šolskega leta želimo in načrtujemo.

Dragi naši šolarji!

Letos vas je še več kot lani, saj vas je natanko 339 in med vami je 30 prvošolčkov, ki smo vas še posebej veseli! Želim vam, da dobro izkoristite vsak trenutek, ki ga preživite v šolskih klopeh, saj si boste na račun pazljivega poslušanja, pametnega spraševanja in zavzetega sodelovanja v šoli prislužili več prostega časa. Tako enostavno je to – bolj boste pridni v šoli, manj bo dela doma in tako več priložnosti za vse, kar vas poleg šole še veseli in izpolnjuje.

Izpopolnjujoče šolsko leto privoščim tudi vsem vam, cenjene sodelavke in sodelavci, da bi radi in z veseljem soustvarjali šolski vsakdan naše sončne šole.

Veliko potrpežljivosti, vztrajnosti predvsem pa odgovornega starševstva želim vsem staršem, ki z odkritim dialogom in konstruktivnim sodelovanjem soustvarjate življenje in delo na šoli.

In ker se počasi, a vztrajno približujemo častitljivi 190-letnici šolstva v Šmartnem ob Paki, ki jo bomo praznovali čez dve leti, ne gre pozabiti našega slogana, da šola niso le zidovi in klopi; šola smo ljudje. Ob mislih na novo šolsko leto se tako zahvaljujem vsem sodelavkam in sodelavcem ter ostalim, ki kakorkoli pripomorete, da je naša šmarška šola zares sončna šola –  navznoter in navzven.

Pa vendarle se bomo 2. septembra z velikim veseljem in ponosom spomnili, da so natanko pred 60 leti takratni šmarški šolarji prvič prestopili prag čisto nove šole, ki danes predstavlja del naše sedanje šolske zgradbe, v kateri poteka pouk  od tretjega do petega razreda. Obletnico bomo zaznamovali s projektom Oh, ta šestdeseta – 60 let nove šolske stavbe v Šmartnem ob Paki, ko se bomo za en dan s časovnim strojem prestavili za šest desetletij v preteklost in vsi skupaj skušali občutiti čisto drugačen svet, takšen, ki ga odslikujejo črno-bele fotografije let, ko je šmarška mladež sedla v čisto nove klopi nove in lepe šmarške šole. Po natanko šestdesetih letih se tako trudimo, da bi takratni ponos vzbudili tudi v novem šolskem letu, na katerega smo se med poletjem zaposleni dobro pripravili. Po 13 letih šolsko stavbo zapuščajo naši najstarejši vrtičkarji, saj se bo program Vrtca Sonček v prenovljenem, povečanem in sodobnem vrtcu tako lahko izvajal na enem mestu. V šoli smo pridobili specializirano glasbeno učilnico in kabinet za razredno stopnjo, kar bo bistveno olajšalo organizacijo dela in pripomoglo h kvaliteti pouka.

Z učitelji smo prenovili nekatere že utečene projekte in jim dodali nove, med drugim bomo izvedli lastno olimpijado, končno bomo prižigali iskrice dobrote na našem tradicionalnem Miklavževem sejmu, na oder bomo postavili novo gledališko predstavo, tudi v tem šolskem letu bomo tekli z roko v roki,  predvsem pa  bomo  skrbno izvajali načrtovane dejavnosti tako obveznega kot razširjenega šolskega programa. V okviru slednjega bomo nadaljevali naše sodelovanje pri mednarodni izmenjavi učencev iz Novega sela  v Srbiji in se povezali še z nekaterimi evropskimi šolami.

A ker pravijo, da cilj ni na koncu, ampak je cilj pot sama, naj nam vsem skupaj zaželim, da bi bila naša skupna pot v tem šolskem letu čimbolj ravna, prijetna in vsem v zadovoljstvo. Da bi zares vsi postali vsaj za odtenek bolj modri  – da bi se vsak dan učili umolkniti, pazljivo poslušati in se zares slišati, pametno spraševati in mirno odgovarjati.

                                                 Vse dobro želim, ravnatelj Bojan Juras.

(Visited 4.085 times, 4 visits today)
Dostopnost