Jaz pa pojdem … na Koroško, interdisciplinarna ekskurzija sedmošolcev

Sedmošolci so se skupaj s svojimi  spremljevalci (Matej Jug, Damjana Paulič in Damjana Modrijan) v ranih urah odpravili na interdisciplinarno ekskurzijo. Pot jih je najprej popeljala do Slovenj Gradca, kjer jih je vodič seznanil s srednjeveško zgodovino mesta in jim pokazal nekatere zanimivosti in znamenitosti.  Navdušila jih je predvsem cerkev, posvečena ogrski princesi in vojvodinji sv. Elizabeti, ter skulptura konja, ki ga je izdelal Oskar Kogoj. Izvedeli so tudi, da se mesto ponaša z nazivom Glasnik miru. Po krajšem odmoru, ki je bil namenjen malici (mnogi so si jo še malo posladkali z zgodnjim sladoledom), so se odpravili v Ravne, kjer so si ogledali Muzej železarstva, štauharijo. Tu so leta 1994 najstarejše ohranjene objekte na lokaciji železarne razglasili za kulturni spomenik. Muzejsko gradivo obsega ohranjene naprave in stroje, različne proizvode, predmete iz različnih področij življenja rudarjev, fotografije in dokumente.

Naslednja postaja pa je bila Prežihova bajta – spominski muzej Prežihovega Voranca – Lovra Kuharja. Pri hiši jih je pričakala vodička, ki jim je na kratko predstavila življenje in delo našega pisatelja. Hiša je spominski muzej od leta 1979 in nas  z zunanjo in notranjo podobo seznanja, kakšno je bilo življenje nekoč.

Zadnji ogled pa je bil namenjen Muzeju rudnika svinca in cinka v Mežici.

Rudnik je bil več kot tri stoletja osrednji gospodarski prostor Mežiške doline. Danes pa nas s težkim delom rudarjev in tudi njihovih družinskih članov seznanja lepo in zanimivo urejen turistični rudnik in muzej. Vratolomna vožnja z jamskim vlakcem bo gotovo vsem ostala v trajnem spominu. Ob zavedanju, kako drugačno življenje živimo, in polni lepih vtisov so se sedmošolci ponovno vrnili v Slovenj Gradec, kjer so si privoščili oddih in se malo okrepčali. Čeprav se na poti domov niso ustavili v Mc Donaldsu, kar so si nekateri zelo želeli, jim bo izlet zagotovo ostal v lepem spominu. Foto

Damjana Modrijan

(Visited 64 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost