Mikrobiologija Avberšek zopet pri nas

Že nekaj let zapored v mesecu septembru na šolo sprejmemo strokovnjake Mikrobiologije Avberšek iz Velenja, ki pripravijo dva zanimiva naravoslovna dneva za učence 8. in 9. razredov.

V ponedeljek, 26. 9. 2022, so naravoslovni dan z naslovom Hrana, vonji in okusi, imeli osmošolci.

Hrana nas obkroža neprestano in povsod. V poplavi različnih živilskih izdelkov  je pomembno, da imamo o njih ustrezno znanje. Zaznavanje vonjev in okusov je pri tem ključnega pomena. Pri naravoslovnem dnevu so učenci dobili sposobnost senzorične zaznave različnih živil. Poleg praktičnega dela zaznave vonjev in okusov so prisluhnili dvema predavanjema Aditivi v prehrani ter Eksotična živila po svetu. Pri prvem predavanju so spoznali osnovne skupine aditivov, za kaj so pomembni, kako jih prepoznamo. V drugem predavanju pa so bila predstavljena zanimiva živila iz vsega sveta.

V torek, 27. 9. 2022, pa so naravoslovni dan Mikrobiologija z biotehnologijo imeli še devetošolci.

Namen naravoslovnega dne je učencem približati mikrobiologijo in biotehnologijo, ki sta med sabo neločljivo povezana in prisotna v vsakdanjem življenju. Poleg teoretičnih vsebin je bilo veliko praktičnega dela, od interaktivnih vaj do mikroskopiranja ter eksperimentiranja. Tako so izdelali »kvasne bombice«, mikroskopirali vzorce plesni, bakterij in kvasovk. Z interaktivnimi vajami pa so spoznali pojem rezistence na antibiotike ter prevod zapisa DNA v protein na ribosomih.

Oba naravoslovna dneva s svojo tematiko sovpadata z učnim načrtom biologije in sta koristno dopolnilo pouku biologije. Foto

Damjana Modrijan

(Visited 99 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost