V gledališču in drugih kulturnih ustanovah

V sklopu predvidenih dni dejavnosti za letošnje šolsko leto smo v torek,  18. 4. 2023, izvedli skupni kulturni dan za učence od 6. do 8. razreda in tehniški dan za učence 9. razredov.  

Šestošolci so obiskali Narodni muzej Slovenije, kjer je zanje potekal voden ogled pod naslovom Arheologija pa te fore. Seznanili so se s samim muzejem in hrambo materialnih virov ter si ogledali najpomembnejše predmete iz arheološke zbirke.

Sedmošolci so se v Narodni galeriji Slovenije sprehodili skozi  stalno zbirko in izpostavili dela, povezana z antično mitologijo. V stalni zbirki so si ogledali izbrane upodobitve antičnih bogov in junakov. V pripovedih o prvem prijatelju ljudi, Prometeju, o Avrori oziroma Zarji, ki vsako jutro preleti nebo, o kaznih, ki so doletele Akteona in Danaide, o usodi Andromede in drugih so poiskali še danes aktualna vprašanja in nauke za sodobni vsakdanjik.

Osmošolci so imeli v Moderni galeriji interaktivno vodstvo, ki je temeljilo na pogovoru in aktivnem vključevanju učencev v spoznavanje umetnosti. Učenci so poleg informacij o umetnosti 20. stoletja in njenem razvoju spoznali tudi osnovne pojme likovnega in pisnega izražanja, interpretacije in likovne kritike.

Devetošolci pa so se sprehodili po SNG Opera in balet, kjer so spoznali veličastnost te kulturne ustanove.

Temu je v MGL sledil skupen ogled gledališke predstave Teater za telebana, katere naslov namiguje, da se v občinstvu vedno najde nekdo, ki gledališča ne pozna in ki ne razume, kje in kakšna je meja med resničnostjo ter iluzijo. Teater za telebana je učna predstava, ki gledalca seznanja z osnovami gledališča in na zanimiv način prikaže, kako poteka proces študija posamezne uprizoritve, in sicer od prvega branja do mizanscene, vodenja igralcev, odnosov med liki, ob tem pa pojasnjuje posamezne gledališke pojme in predstavi gledališke poklice.

V zgodbo Teatra za telebana je vključena Linhartova komedija Ta veseli dan ali Matiček se ženi, ki pa je ne spremljamo v celoti, ampak s prekinitvami in igralskimi intervencijami. Tako je na praktičnem primeru prikazano, kaj vse je potrebno, da se tak dogodek, kot je gledališka predstava, sploh lahko zgodi.

Dan dejavnosti smo zaključili s sprehodom po starem delu Ljubljane, kjer smo si ogledali glavne znamenitosti. Foto

                                                                  

(Visited 168 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost