#SKUPAJ! v Park vojaške zgodovine Pivka

V sredo, 27. septembra 2023, smo se devetošolci naše OŠ in OŠ Gorica odpravili v Park vojaške zgodovine Pivka. Po dobri uri in pol vožnje, med katero smo se učenci obeh šol bežno spoznali, smo prispeli v Pivško kotlino.

Pivško kotlino sestavljajo kraška polja, ki so polna bruhalnikov in izvirov, ki napolnijo jezera ob večjih deževjih ter ostanejo le del leta. Poleti, ko vode ni, postanejo jezera pisani travniki z bogatim rastlinjem, ki se je prilagodilo tem razmeram.

Že takoj pred vhodom v park smo videli tank, ki nas je takoj spomnil na temo današnjega dne – na vojsko. Najprej smo si ogledali tankovsko zbirko, kjer smo videli najpomembnejše tanke v zgodovini slovenske vojske in še prej jugoslovanske vojske.

Zbrano smo poslušali našega vodiča in se celo poizkusili v streljanju. Najbolj smo bili navdušeni nad novo pridobitvijo – policijskim plovilom P-111, ki sodi med patruljno-reševalne ladje.

Posebej zanimiv je bil helikopter Gazela, ki so ga zajeli naši vojaki na Golteh med vojno za Slovenijo. Le-ta je postal tudi prvi slovenski vojaški helikopter. O dogodkih okoli zajetja helikopterja nas je podrobno podučil g. Franc Kačičnik, ki je aktivno sodeloval pri tej nalogi. Ob razlagi so nam predvajali tudi filme, povezane s 1. in z 2. svetovno vojno ter filme, povezane z vojno za Slovenijo.

Zanimiva je bila tudi dnevna soba iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. V njej smo lahko videli predmete (televizor, omare in še kaj drugega iz tistega časa), ki jih imajo naši stari starši še vedno.

Po ogledu smo si lahko kupili različne spominke. Ko smo nahranili lačne trebuščke, smo se odpravili domov.

Za čudovito ekskurzijo, ki so jo omogočili v Vseslovenski zvezi vojnih veteranov in Medobčinski zvezi vojnih veteranov Velenje, se vsem najlepše zahvaljujemo.

Breda Herlah in Zoja Janžovnik Strožer, učenki 9. razreda

(Visited 39 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost