Zasedali mladi parlamentarci

Sejno dvorano velenjske mestne občine je v četrtek, 22. februarja 2024, zasedlo 72 mladih mladi parlamentarcev iz vseh 9 šol Šaleške doline. Na 34. medobčinskem Otroškem parlamentu, ki poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, so drugo leto zapored razmišljali in razpravljali na zelo aktualno in pomembno temo »Duševno zdravje otrok in mladih«. Našo šolo so suvereno zastopali osmošolci: Matteo Pirnat, Zoja Zager, Urška Veberič, Tajda Vajngerl ter sedmošolke Lucija Herlah, Liza Poberžnik in Kiri Medved.

Mladi parlametarci so najprej opravili delo v štirih skupinah pod vodstvom izkušenih mentorjev. Iskali so odgovore na vprašanja, kaj je duševno zdravje, kako na njihovo duševno zdravje vpliva okolje, v katerem živijo, kje najdejo vire moči in kje vidijo spremembe za krepitev svojega duševnega zdravja. Delu po skupinah je sledil plenarni del zasedanja, na katerem so predstavniki skupin predstavili svoje sklepe in predloge, med katerimi je bilo tudi veliko nakazanih možnih rešitev, kako duševno zdravje izboljšati. Plenarni del zasedanja je z nastopom popestril kvartet saksofonov Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, po koncu razprav mladih parlamentarcev pa so besedo dobili tudi gostje.

Iz besed mladih parlamentarcev je bilo jasno čutiti, da je šola, kjer preživijo veliko časa, velik vir njihovih duševnih stisk. Poudarili pa so tudi pomen družine, socialnih medijev, pogosto lažno srečnih influencerjev in dobrih prijateljev. Če so odnosi dobri, so tudi bolj samozavestni. Želijo pa si več oseb, ki bi jim lahko zaupali svoje težave. Na šolah si želijo več kotičkov za sproščanje in zaupne pogovore. Poudarili so, da so finance zelo pomemben del stisk, tudi če nekdo prihaja iz socialno šibkega okolja, in da razlike ne bi smele biti tako vidne. Slišali smo, da imajo mladi pogosto občutek, da jih odrasli poslušajo, a jih ne slišijo. Želijo si več aktivnosti, kjer bi se lahko z vrstniki bolj povezali med seboj in se učili tudi zelo življenjskih stvari, ki jih ni v šolskem programu. Predlagali so, da bi že v osnovni šoli izvedeli več o financah in upravljanju z njimi, o tehnikah sproščanja in čisto praktičnih spretnostih, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju. Mladi pravijo, da je pristne komunikacije vse manj, sovražnega govora preveč, narašča pa tudi medvrstniško nasilje … Vse to ne vpliva dobro na njihovo duševno zdravje. Podanih je bilo tudi nekaj predlogov; starejši osnovnošolci bi morali večkrat biti tutorji mlajšim, se z njimi učiti, jim pomagati. Vsi si želijo prijatelje, ki jim stojijo ob strani, ko so v stiski. Dobro je, da so pripravljeni biti dobri prijatelji.

Sklepne misli parlamenta je oblikovala njegova moderatorka, Tina Felicijan, ki je lepo povzela razmišljanja mladih parlamentarcev in parlamentark in jim hkrati povedala, da se bodo celo življenje soočali s stiskami in iskanjem rešitev. Zato je zelo pomembno, da se imajo radi in da čim več delajo na krepitvi samozavesti in novih znanj. Foto

Darja Kugonič

(Visited 54 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost