Sedmošolci odkrivali skrivnosti Koroške

V četrtek, 20. 6. 2024, so sedmošolci v družbi razredničark Blanke Rotovnik in Mateje Novak ter učiteljice Antonije Reberšek preživeli dan na Koroškem.

Najprej so se odpravili v Mežico, kjer so odkrivali skrivnosti podzemlja Pece in si ogledali rudnik svinca in cinka. Seznanili so se z zgodovino rudarstva na tem območju in težkim življenjem rudarjev nekoč. Prav posebno doživetje je zagotova bila vožnja z rudarskim vlakom. Edino na nagajivega škrata Perkmandeljca jim ni uspelo naleteti … Morda naslednjič.

Sledil je obisk Koroškega pokrajinskega muzeja, kjer jim je kustosinja predstavila najpomembnejšo sodobno kiparsko zbirko Koroške, formo vivo, ki obsega 34 ohranjenih jeklenih struktur na prostem. Ostalo je tudi nekaj časa za samostojni ogled muzejskih zbirk.

Pot je sedmošolce peljala do Prežihovine, domačije Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Učenci so izvedeli veliko o življenju in delu znanega pisatelja, sami pa so navdušili s poznavanjem njegovih del, predvsem Solzic. Ogledali so si domačijo, uživali pa so tudi v prelepem razgledu na Kotlje.

Svoj dan so sklenili z ogledom Slovenj Gradca, kjer jih je vodič seznanil z zgodovino mesta, ogledali pa so si tudi nekaj znamenitosti v starem mestnem jedru. Piko na i prijetnemu dnevu je zagotovo naredil sladoled, ki so si ga privoščili v prijetni senci.

Polni prijetnih vtisov in novega znanja so se vrnili v Šmartno.

Mateja Novak

(Visited 62 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost