Domovinski dan

General in pesnik Rudolf Maister Vojanov je deloval, se pogumno odločal in pesnil v času pred, med in po I. svetovni vojni – zaradi njegove odločnosti na današnji dan leta 1918 je Maribor z delom Štajerske in Koroške ostal slovensko ozemlje.

Prav tako žalosten in težak čas v naši skupni zgodovini je čas II. svetovne vojne, pred katero je svoje pesmi s socialno in ljubezensko tematiko ustvarjal izjemno nadarjeni gimnazijec iz sosednjega Šoštanja, Karel Destovnik Kajuh, ki je brez pomisleka vstopil v partizane, da bi ubranil naše Slovenstvo pred nacizmom in fašizmom, ter na žalost v tej svoji nalogi še ne 22-leten izgubil svoje življenje.

Neprecenljiva vloga  tako Rudolfa Maistra kot Karla Destovnika Kajuha  je v zgodovini slovenske zgodovine ovrednotena z državnim praznikom, ki ga obeležujemo danes oz. s Kajuhovim letom, ki ga je za leto 2023 razglasila Vlada RS.  Tudi to je  eden od razlogov, da smo si ju letos izbrali za osrednji osebnosti današnjega domovinskega dneva, saj sta s svojim delovanjem kot življenjem pomembo doprinesla k temu, da danes živimo v samostojni državi RS.

In to, da sta tako eden kot drugi živela v času svetovne vojne je danes še razlog več, da se tekom današnjega dneva večkrat spomnimo, kako dragocen je mir, v katerem nam je v naši domovino dano živeti.

Mir pa tudi v našem času ni samoumeven – nedaleč stran od nas divjata dva grozovita vojna viharja – tudi ta trenutek umirajo nedolžni otroci in ne moremo živeti, ne da bi postali neobčutljivi na krivice, vojne in da se ne bi trudili, da ohranimo mir.

Mir pa se začne v najvsakdanjejših odnosih – s poslušanjem in slišanjem drugega, s sprejemanjem vsakršne različnosti, s hvaležnostjo za vse, kar lahko ustvarimo skupaj.

Domovinski dan je bil priložnost, da za eno dopoldne prekinemo naše vsakdanje šolsko delo, da ga preživimo drugače, da razmišljamo o naši skupni domovini, vrednotah, kot sta mir in prijateljstvo, da spoznamo Rudolfa Maistra Vojanova in Karla Destovnika Kajuha, da se skozi njuni življenjski zgodbi zavemo, kako hvaležni smo lahko, da tudi zaradi njiju  živimo v svoji državi in v miru.

(Visited 96 times, 1 visits today)
Dostopnost